RFID beknopt overzicht
Er zijn boeken volgeschreven over RFID, radio frequency identificatie, en er zullen nog vele boeken en webpagina’s volgeschreven worden. We beperken ons hier tot de algemene relevante informatie.
De basis van RFID is het kunnen identificeren van objecten met behulp van radiostralen. Dus zonder zichtverbinding en op afstand.
(We geven ook trainingen, kennismaking sessies en helpen bij het vergelijken van technieken)
(We helpen u bij het opstellen van uw wensen en eisen en helpen bij het selecteren van leveranciers)
Een RFID systeem bestaat uit
– Tags ofwel transponders. Dit is een microchip van nog geen mm² die zowel radio-ontvanger als radio-zender is. De chip is bevestigd aan een antenne die radiosignalen ontvangt, doorgeeft aan de chip waarop deze zal gaan zenden via dezelfde antenne. Chip en antenne tezamen zijn “ingepakt” als plaketiket of in een kunststof behuizing en vormen zo de tag. Er zijn duizend en een verschijningsvormen van tags.
– Antennes. De antenne is een niet intelligente component van een RFID systeem en zal slechts de energie van de zender omzetten in een elektrisch signaal. Een antenne zit bedraad vast aan de reader.
– Reader, soms “interrogator” of “lees-schrijfstation”. Deze component zit aangesloten op een centrale computer (via een (draadloos) netwerk) en stuurt de antennes aan. De reader kan worden geconfigureerd zodat de radiosignalen de beste resultaten opleveren. De software in de reader wordt ook wel edgeware genoemd.
– Software op het informatie systeem. Deze software ontvangt de signalen van de reader en zal deze moeten verwerken tot logistieke betekenis, bijvoorbeeld “ontvangen” of “verzonden”.
Een RFID systeem kan enorme voordelen opleveren in tijdsbesparing en kwaliteitsborging. Daar staat tegenover dat radiostralen niet zichtbaar, niet voelbaar en moeilijk controleerbaar zijn. Dit zijn natuurkundige beperkende factoren. Ook zijn er wettelijke reguleringen in het gebruik van ethersignalen die het toepassen van RFID kunnen belemmeren.
Feitelijk zijn er 3 soorten tags: actief, passief en semi-passief
– Actieve tags bevatten naast de chip en de antenne een energiebron waarmee het (continue) zendvermogen van de tag wordt vergroot. Gemiddeld gaat een dergelijke accu 8 tot 10 jaar mee.
– Passieve tags bevatten slechts een chip en antenne en gebruiken de energie van het radiosignaal om te zenden.
– Semi-passieve (ofwel semi-actieve) tags bevatten naast de tag ook een condensator die zich oplaadt met de radiosignalen om zich daarna te ontladen met een tijdelijk groot zendvermogen
De zendfrequenties voor RFID zijn samen te vatten in een viertal categorieën:
– Low Frequency, 125 KHz, met relatief kleine leesafstand en lage transmissie snelheden en dus relatief weinig informatie overdracht. Toepassingen vooral voor toegangscontrole en identificatie van dieren.
– High Frequency, 13,35 MHz, met gemiddelde leesafstand en werkend volgens electromagnetische inductie. Hierdoor grote leeszekerheid maar moeite met meerdere objecten in één keer uitlezen. Toepassingen in asset management en productie omgeving en closed-loop toepassingen
– Ultra High Frequency, 860-950 MHz, met relatief hoge leesafstand en grote transmissie snelheden. Helaas beperkt door wetgevende reguleringen aangaande zendvermogen en verhouding zenden-luisteren. Vanwege mogelijkheid om bij hoge snelheden meerdere tags te lezen (tot 500/seconde!) een belofte voor distributie-logistieke toepassingen
– Microwave RFID, 2,45 GHz, deze frequentie biedt de beste performance bij de hoogste snelheden maar de tags vergen veel energie en zijn relatief duur. Vinden hun toepassing in specialistische gevallen.
De grootste successen met RFID zijn behaald wanneer de afstanden niet te groot zijn, als bekend is wat men verwacht te gaan lezen en wanneer een tag meerdere keren “gebruikt” kan worden. Denk hierbij aan toegangscontrole met pasjes, bibliotheek toepassingen, tags op shuttles op lopende banden in de producerende industrie, tags op biervaten en gascilinders en op andere ladingdragers die zich in een “closed-loop” bevinden.
Andere logistiek georiënteerde successen komen uit de hoek van supply chain optimalisatie waarbij het mogelijk werd om door het toepassen van RFID op pallets, omdozen en kratten schakels uit de keten weg te nemen en dus met behoud van informatie te rationaliseren.
Wilt u meer weten? Aarzel niet en bel of mail!